CEDARVALE RAVINE HOUSE

COMPLETED: 2011



This in-fill residential project is located at the threshold into the mid-town Toronto Cedarvale Ravine.

Circulation modulates through a series of intimate and expansive spaces and courtyards to a glass-enclosed single-story volume at the rear of the property. It is the kitchen and family room and the heart of the house. Large expanses of glass dematerialize the stone building in order to engage and connect to its protected woodland setting. A cantilevered second story volume frames views, gestures to the landscape and allows the re-naturalized ravine planting to be drawn farther into the site.

This abstract structure is intent on celebrating the everyday rituals of residential life and enhancing the slow unfolding experience of a special site.



Construction: Samaryn Homes (Andrej Paulik, site supervisor)